‘Niet tevreden over voeten’, Nederlanders geven hun voeten een 6,7. Een voldoende, maar geen hoog cijfer. Dit blijkt uit een enquête van GezondheidsNet.
Niet tevreden over voeten: een onvoldoende
Bijna 20% van de 469 ondervraagden geeft zijn of haar voeten zelfs een onvoldoende. Ruim 50% van de ondervraagden vindt wel iets niet mooi aan zijn of haar voeten. Vooral eelt, voetschimmel en kalknagels worden lelijk gevonden. 64% van de ondervraagden heeft wel eens last van deze voetproblemen. Maar wat is nu eelt, voetschimmel en kalknagels?
Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Eelt is vaak geelachtig van kleur. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.
Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking.
Kalknagels worden veroorzaakt door schimmels die de nagels aantasten. De ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is zorgt voor gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels, ook wel schimmelnagels genoemd.
Voetverzorging kan beter
Als je kijkt naar de verzorging van onze voeten en nagels zie je dat 65% van de ondervraagden de teennagels knipt en slechts 25% de teennagels vijlt. Naar mate het warmer wordt en de zomer dichterbij komt krijgen de voeten en nagels wat extra aandacht. Zo smeert 20% van de ondervraagden in deze periode dagelijks de voeten in met verzorgende crème. 25% geeft aan dit meerdere keren per week te doen. Van de vrouwen kiest ruim 30% in de zomer voor nagellak.
Wat opvalt in deze enquête is dat bij 14% van de ondervraagden niemand aan de voeten mag zitten. 6% geeft aan dat alleen zijn of haar partner de voeten mag aanraken. Ook opvallend is wat wij in Nederland als afknapper zien. Het vaakst werden onverzorgde teennagels genoemd. Meer dan 30% vindt dit de grootste afknapper. Op nummer twee en drie volgen zweetvoeten en tenenkaas (voetschimmel).
Ruim 30% van de ondervraagden zegt regelmatig een bezoek te brengen aan de pedicure. Dit is laag te noemen, als je het afzet tegen het percentage van 64% dat wel eens voetproblemen heeft. Vaak wordt tijdgebrek, kosten en onbekendheid als reden voor het niet bezoeken van de pedicure genoemd. Â Disinall zal in ieder geval het pedicurebezoek zo veel mogelijk blijven promoten, zodat ‘Niet tevreden over voeten’ verandert in ‘Tevreden over voeten’.