voetbad voor diabetes

Voetbad voor diabetes

Een voetbad voor diabetes. Kan dat? Volgens het Diabetes Fonds heeft 1 op de 16 Nederlanders diabetes. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft, het lichaam niet meer goed op insuline reageert of het lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt. En insuline regelt nu juist de bloedsuikerspiegel.

Types diabetes

Diabetes heet ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2. Bij dit diabetes type hebben mensen te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen.

Diabetes en voetproblemen

Diabetes kan gevolgen hebben voor het hele lichaam. EĂ©n van deze gevolgen zijn voetproblemen. Door diabetes kunnen namelijk bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken, waardoor er minder bloed door de voeten stroomt en minder gevoel in de voeten aanwezig is. Mensen met diabetes kunnen bijvoorbeeld last hebben van voetschimmel, schimmelnagels, koude voeten, moeilijk genezende wondjes en gezwollen voeten.

Om voetproblemen, zoals voetschimmel en schimmelnagels, te voorkomen wordt mensen met diabetes regelmatig geadviseerd om voetbaden te mijden. Disinall vindt dit advies ongenuanceerd en is het hier niet mee eens. Natuurlijk moeten mensen met diabetes niet lang met hun voeten (met wondjes) in een heet voetbad. De huid raakt dan namelijk verweekt en de voet voelt het hete water onvoldoende. Disinall boekt echter al jaren uitstekende resultaten met lauwwarme en kortdurende voetbaden, ook bij mensen met diabetes. In de bijsluiter en op haar website adviseert Disinall mensen met diabetes het volgende:

Start de behandeling met een aangepaste dosering en duur van het voetbad. Bijvoorbeeld 25 ml voor een lauwwarm voetbad van maximaal 5 minuten. Bij voorkeur onder toezicht van een medisch pedicure. Indien dit goed bevalt kan de dosering en de duur eventueel worden verhoogd.

Disinall voor diabetes

Naast voetbaden heeft Disinall ook andere effectieve producten tegen voetschimmel en schimmelnagels voor mensen met diabetes, zoals Nagel Druppel®, Nagel Spray®, Voetherstel Crème® en Schoen Deo®.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *