winterdip

Weg met die winterdip!

De winter duurt drie maanden, maar voor sommige personen lijkt het een eeuwigheid te duren. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat een op de drie personen kampt met een winterdip of winterdepressie. Ruim 80 procent van de mensen die last hebben van een winterdip is vrouw! Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je het vaak neerslachtige gevoel kunt verdrijven. Met onze tips tegen een winterdip kom je deze koude en natte periode wel door!

Welke klachten kun je bij een winterdip ervaren?

Een winterdip brengt verschillende klachten met zich mee. Over het algemeen voelt iemand zich heel somber. Daardoor heeft hij of zij geen zin om actief bezig te zijn. In het ergste geval is een persoon zo neerslachtig dat er gesproken wordt van een ‘winterdepressie’. Dit is een seizoensgebonden stoornis die in de wetenschap ‘Season Affective Disorder’ (SAD) wordt genoemd. Een winterdip is de milde variant hiervan. Naast een somber gevoel kun je bij een winterdip de volgende klachten ervaren:

  • Minder zin in sociale contacten
  • Prikkelbaar
  • Vaak moe
  • Niet uitgerust wakker worden
  • Gewichtstoename
  • Trek in koolhydraten en zoete producten
  • Minder zin in seks

Winterdip

Tip 1 – Zorg voor meer licht

De afgelopen jaren is er uitgebreid onderzoek verricht naar winterdepressies en de winterdip. Een van de oorzaken van het probleem is een gebrek aan licht. In de wintermaanden schijnt de zon erg weinig. Daardoor ontstaat er een tekort aan vitamine D, waardoor mensen zich minder energiek voelen. Om toch aan voldoende vitamines binnen te krijgen zou je voedingssupplementen kunnen slikken. Heb je last van een zware winterdip? Overweeg dan in overleg met je huisarts lichttherapie. Natuurlijk helpt het ook om vaak naar buiten te gaan. Blijf niet binnen en wandel of fiets regelmatig een flink stuk. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam melatonine aanmaakt, en dat is goed voor je slaap-waakritme.

Tip 2 – Onderneem leuke activiteiten en lach

Zit je tijdelijk wat minder goed in je vel? Stop met somberen en probeer jezelf dan op te vrolijken door leuke activiteiten te ondernemen. Zet bijvoorbeeld een grappige film op, en lach! Door te lachen komen er bepaalde stofjes in je hersenen vrij, waardoor je je meteen beter voelt. Of nodig een paar vrienden uit voor een gezellige spelletjesavond. Op die manier zorg je ervoor dat een donkere en natte dag toch erg gezellig wordt.

Tip 3 – Verwen jezelf

Tenslotte is het belangrijk om jezelf regelmatig even goed te verwennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje sauna, waar het lekker warm is? Of blijf thuis en maak een lekkere appeltaart. Het klinkt simpel, maar dit is zeer effectief omdat de heerlijke geur van appeltaart goed is voor je humeur. Tijdens het bakken ben je zo druk dat je weinig tijd hebt om te piekeren. Ook een lekker voetbad of een warm bad met fijne badolie helpt je om te ontspannen. Of haal een aantal geurkaarsjes in huis. De lekkere geuren maken je een vrolijker, en het staat nog mooi in huis ook!

Volg Disinall ook op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *