diabetische voet

Diabetische voet

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben de chronische stofwisselingsziekte diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Deze aandoening brengt verschillende klachten met zich mee. Zo moeten diabetespatiënten vaker naar de pedicure, omdat ze sneller last krijgen van hun voeten. De diabetische voet heeft helaas een negatieve invloed op de gezondheid. Wat kun je er aan doen?

Waarom moeten diabetespatiënten vaker naar de pedicure?

Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders de diagnose diabetes. Daarmee verandert hun leven voorgoed. Men moet bijvoorbeeld insuline spuiten en voorzichtig omgaan met bepaalde voedingsmiddelen. Ook kan het zeker geen kwaad om regelmatig naar de pedicure te gaan, aangezien diabetes soms leidt tot voetproblemen. Door de stofwisselingsziekte kunnen bepaalde bloedvaten en zenuwen in de voeten beschadigd raken. Dit vermindert of verslechtert de bloedcirculatie in de voeten en tenen. Het gevolg is dat ze minder gevoelig worden, waardoor bepaalde wondjes of voetproblemen door de diabetespatiënt niet worden opgemerkt. Bovendien genezen wondjes minder snel, waardoor het risico op infecties toeneemt. Tijdens het pedicurebezoek kunnen wondjes of andere voetproblemen veel sneller worden opgemerkt.

Wat zijn de symptomen van de diabetische voet?

Als suikerpatiënt is het verstandig om je voeten goed in de gaten houden. Verschillende symptomen kunnen duiden op een diabetische voet. Let onder andere op het volgende:

  • Je voeten voelen koud of juist warm en gezwollen aan.
  • Je voeten zijn overgevoelig voor kou of warmte.
  • Er ontstaan nieuwe eeltplekken op je voeten.
  • Wondjes op de voet(en) genezen amper.
  • De huid van de voeten krijgt witte, blauwe of rode verkleuringen.
  • Je hebt een tintelend en/of doof gevoel in de voeten.
  • Je ervaart pijn tijdens het lopen, maar niet wanneer je stilstaat.

Hoe voorkom je diabetische voeten?

Het is erg vervelend om diabetische voeten te hebben. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je het kunt voorkomen. Controleer elke dag even of je voeten wondjes, kloofjes en blaren hebben. Neem de tijd voor deze inspectie en vergeet het deel tussen je tenen niet. Wees daarnaast voorzichtig bij het aanschaffen van nieuwe schoen en sokken. Koop altijd exemplaren die goed passen en voorkom dat ze te strak zitten. Juist diabetespatiënten kiezen vaak voor te kleine schoenen omdat ze hun voeten minder goed voelen. Daardoor neemt de kans op blaren en andere verwondingen toe, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg voor een goede bloedcirculatie

Slechte bloedcirculatie is één van de oorzaken voor diabetische voeten. Je kunt dit probleem relatief voorkomen door veel te wandelen en je bloedcirculatie te stimuleren. Doe bijvoorbeeld elke dag even aan ‘voetgymnastiek’. Beweeg zowel je voeten als tenen zoveel mogelijk. Of je ze nu op en neer beweegt of rondjes draait met je voeten: als ze maar in beweging zijn.

Hulp van de pedicure

Voorkomen is beter dan genezen. Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch diabetische voeten gekregen? Dan is het verstandig om naar de pedicure te gaan. Hij of zij zal je helpen om de voeten weer in goede conditie te krijgen, door bijvoorbeeld wondjes en kloven te behandelen. Ook het verwijderen van overtollig eelt en likdoorns hoort bij de behandeling. Een verzorgende voetencrème, zoals Voetherstel Crème®, is altijd goed om in huis te hebben en je voeten mee in te smeren. Voetherstel Crème® is verkrijgbaar bij de pedicure.

Volg Disinall ook op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *