sporters-meer-kans-op-voetschimmel

Sporters meer kans op voetschimmel

Sporters meer kans op voetschimmel en schimmelnagels.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel (officieel: tinea pedis) is een huidinfectie die is veroorzaakt door schimmels (dermatofyten) die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is, ontstaat een huidafwijking. De populaire benaming van de aandoening is zwemmerseczeem of in het Engels ‘athlete’s foot’. Voetschimmel is zeer besmettelijk en komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van, van de volwassenen zelfs 20%, terwijl bij ouderen en diabetes- en reumapatiënten het percentage nog hoger ligt.

Sporters meer kans op voetschimmel

Veel sporters zullen voor of na het sporten gebruikmaken van een gemeenschappelijke kleedkamer of doucheruimte. De kans op het oplopen van voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is in deze ruimtes groot. Vaak betreft het een vochtige warme ruimte waar de schimmel goed kan gedijen. Als er iemand is geweest met voetschimmel kan dit gemakkelijk aan een andere sporter worden overgedragen. Voetschimmel is namelijk zeer besmettelijk. Door het gebruik van slippers tijdens het douchen en in de kleedruimte wordt de kans op het krijgen van deze voetschimmelinfectie kleiner. Daarnaast hebben je voeten en teennagels tijdens het sporten veel te verduren wat ze vatbaarder voor voetschimmel maakt. Niet ademende sportschoenen en sportsokken van kunststof materialen vergroten ook de kans op voetschimmel.

Wat is de oplossing?

Wat kun je zelf doen?

  • Deel de handdoek niet met iemand anders.
  • Draag badslippers in douches en kleedkamers, in sauna’s en rond zwembaden.
  • Wees matig met het gebruik van zeep en doucheschuim.
  • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, vooral tussen de tenen en gebruik altijd en schone, droge handdoek.
  • Draag iedere dag schone katoenen of wollen sokken.
  • Draag schoenen van natuurlijke materialen (leer). Deze ‘ademen’ beter en zorgen voor een betere ventilatie rondom de voeten.

Heb je desondanks toch voetschimmel of andere voetproblemen, zoals zweetvoeten of vermoeide voeten, dan is Sport® (6 x voetbad) van Disinall het juiste product. Sport® heeft een desinfecterende en antimicrobiële werking en doodt de schimmel en de bacteriën die de vieze zweetgeur veroorzaken. Sport® voert de afvalstoffen af en de betere doorbloeding zorgt voor optimaal fitte voeten, waardoor de sportprestatie wordt verbeterd.

Volg Disinall ook op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *