vliegtuig

Gezonde voeten in het vliegtuig

Met de vakantie voor de deur hebben veel mensen reisplannen. Misschien stap je zelf binnenkort ook in het vliegtuig op weg naar een fijne vakantiebestemming. Alhoewel het fantastisch is dat we tegenwoordig zo ver kunnen vliegen, kan een lange vliegreis behoorlijk wat impact hebben op je gezondheid. We helpen je daarom graag je voeten ook in het vliegtuig gezond te houden. Begin je bij je voeten, dan doet de rest van je lichaam ook gezond mee.

Blijf in beweging

Wetenschappers ontdekken steeds meer verbanden tussen lang stilzitten en een slechte gezondheid (bron). Regelmatig opstaan en rondlopen kan de negatieve effecten van stilzitten tegengaan. Natuurlijk zijn er momenten waarop je op je plek moet blijven, zoals tijdens de start, landing, en in geval van turbulentie. Maak zoveel mogelijk gebruik van alle momenten daartussen. Loop bijvoorbeeld naar de wc’s en doe een paar rek- en strekoefeningen.

Houd je vochtbalans op peil

Met lange vliegreizen komen opgezette of opgezwollen voeten vaak voor. Dit heeft onder meer te maken met een slechte vochtbalans. Zorg er daarom voor dat je voldoende water en/of kruidenthee drinkt. Ook helpt het om niet te veel zout te eten. Van vliegtuigmaaltijden is bekend dat ze gemiddeld meer zout bevatten. Dat is voor één maaltijd niet erg, maar zorg ervoor dat je naast die maaltijd niet ook nog alle zoutjes, snacks en frisdranken aanneemt.

Als je voeten toch iets opzwellen, passen je schoenen minder goed. Let er daarom op dat je kiest voor makkelijke schoenen, zoals instappers of schoenen met veters.

Frisse voeten in het vliegtuig

Het is aan te raden om je schoenen uit te trekken tijdens de vliegreis. Je voorkomt dat je voeten het te ‘benauwd’ krijgen. Durf je dit niet goed, bijvoorbeeld omdat je last hebt van zweetvoeten? Pak dan een klein flesje Schoen Deo® in. Let op: deze moet je wel in de voorgeschreven doorzichtige zakjes stoppen, of op de luchthaven al gebruiken om je schoenen in te spuiten zodat je het flesje in je ruimbagage kunt doen.

Verzorg je voeten na afloop

Positief is dat je tijdens een vliegreis sneller het aanbevolen aantal stappen per dag haalt. Je loopt tenslotte richting de gates, doet eventueel aan belastingvrij winkelen en dus rondlopen, en moet op je eindbestemming lopen naar de volgende vervoerder. Je voeten kunnen daarna wel een oppepper gebruiken. Dit kan met een koud voetbad of voetencrème.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *