Wij hebben er allemaal wel eens last van gehad: voetblaren. Voetblaren zijn oppervlakkige blaasjes in de huid van de voet die gevuld zijn met helder vocht. In deze blog gaan we in op het ontstaan van deze voetblaren, hoe je voetblaren het beste kunt behandelen en hoe je zo veel mogelijk voetblaren kunt voorkomen.
Ontstaan
Vaak kun je vooraf aanvoelen dat je blaren krijgt, omdat bepaalde plaatsen van je voeten te veel belast zijn. Voetblaren ontstaan namelijk wanneer een deel van de huid erg veel wrijving te voorduren krijgt. Vooral als de huid vochtig is, ontstaan snel blaren. Eerst ontstaat op die plaats een rode plek. Als de wrijving daarna toch blijft bestaan, ontstaat een holte met vocht.
Deze wrijving kan ontstaan door:
- Slecht passende schoenen (te groot of te klein)
- Slecht passende sokken (te ruim, te krap met naden of gestopte plekken)
- Afwijkingen aan de voeten (bijvoorbeeld bij eksterogen of hamertenen)
- Langdurig bewegen/lopen
Behandelen
Kleine, niet al te pijnlijke blaren, kun je het beste dicht laten. Deze voetblaren genezen normaal gesproken vanzelf. Doorprikken van de blaren leidt juist vaker tot infectie. Grote en pijnlijke blaren kunnen als volgt behandeld worden:
- Rondom de blaar en de blaar zelf goed schoonmaken met een desinfecterend middel, bijvoorbeeld jodium, chloorhexidine of alcoholoplossing, maar ook Nagel Spray® desinfecteert uitstekend.
- Met een steriele naald twee kanten van de blaar openprikken.
- De blaar voorzichtig leegdrukken met een wattenstokje (rollend er overheen strijken) of gaasje, daarna opnieuw desinfecteren en nadrogen.
- Met pleister (gewone of speciale pleister, zoals: hydrocolloïdpleister, zinkoxidepleister of steriele gaaspleister) de blaar afdekken.
Voorkomen
- Verwijder regelmatig eelt met Eelt & Likdoorn®.
- Houd de nagels kort, maar niet te kort en knip ze recht af om ingroeien te voorkomen.
- Draag de juiste schoenen, lekker ingelopen, niet knellend en ook passend bij de ondergrond waarop je loopt; sandalen kunnen bijvoorbeeld op een steenachtige ondergrond tot te veel wrijving leiden.
- Verzorg de voeten met goede voetverzorgingsproducten.
- Als je een grote wandeltocht gaat maken, kun je vier weken vooraf beginnen met de verstevigende en verzorgende Voetherstel Crème® in te smeren.
- Draag speciale wandel- of hardloopsokken zonder naden, liefst met een linker en rechter exemplaar. Er bestaan ook sokken met nylon binnensok waardoor de voet droog blijft.
- Plak indien nodig zwakke plekken preventief af met speciale pleisters. Als de tenen constant tegen elkaar wrijven, kun je experimenteren met van die zachte (kunststof) teenspreiders.
- Een beetje talkpoeder in de schoenen en sokken strooien.
- Laat af en toe de voeten drogen als je tijdens een wandeling een rustpauze neemt. Misschien dat je voeten een beetje uitzetten, als je schoenen uit zijn, maar met goed zittende niet knellende schoenen mag dat eigenlijk geen probleem zijn.
Volg Disinall ook op Instagram.