gezond eten

Gezonde BBQ-recepten

Gezond eten zorgt voor minder voetschimmel en schimmelnagels. De belangrijkste reden hiervoor is dat gezonde voeding de weerstand verhoogt. In deze zomermaanden wordt bij het barbecueën gezond eten vaak overgeslagen. Veel ongezonde sauzen, salades en (voorgegaard) vlees komen op tafel. Er zijn echter genoeg gezonde, lekkere recepten waarbij je de barbecue optimaal gebruikt. Disinall heeft gekozen voor een hoofdgerecht, bijgerecht en nagerecht.

Kip piri piri

Ingrediënten

  • 5 kip drumsticks
  • 50 ml olijfolie
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 knoflookteen
  • 1/2 theelepel oregano
  • Snuf peper en zout
  • Snuf chilipoeder (naar smaak)
  • Sap van 1 citroen

Materialen

Staafmixer of hakmolen

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de kip in een beker en mix met een staafmixer (of hakmolen) helemaal fijn. Doe de kipdrumsticks in een kom en voeg de pittige marinade toe en schep goed door. Laat 2 uur afgedekt marineren.

Verwarm de BBQ en bak ze ongeveer 30 minuten, houd een iets langere tijd aan als je ze nog iets knapperiger wil hebben. Controleer altijd of ze goed gaar zijn van binnen. Lekker met een frisse salade.

Tropische salade met passievrucht

Ingrediënten

  • 4 passievruchten
  • 100 gr sla
  • 275 gr mango in stukjes
  • 1 in komkommer in halve ringen
  • 4 eetlepels pistache (ongezouten)
  • 125 gr geitenkaas
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel honing
  • ½ limoen
  • peper en zout

Bereiding

Snijd 2 passievruchten doormidden en lepel de zaadjes en het vocht er uit. Meng dit met de azijn, honing, limoensap en een snufje peper en zout.

Verdeel de sla over 2 kommen of 4 bordjes. Verdeel de stukjes mango en komkommer er over. Kruimel ook de geitenkaas er over en bestrooi met pistache. Snijd de andere 2 passievruchten open en leg deze op de salade. Besprenkel de salade met de passievruchten dressing.

Gegrilde ananas met ijs 

Ingrediënten

  • 1 hele ananas
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel limoensap
  • 50 gr suiker
  • IJs en verse munt om er bij te serveren

Bereiding

Snijd de ananas met schil en al in 4 kwarten. Snijd deze kwarten over de lengte in 3 stukken zodat je in totaal 12 parten hebt. Je kunt ook minder of meer parten uit de ananas snijden, afhankelijk van het aantal personen.

Doe een klein beetje water (ongeveer 50 ml) in een steelpan en voeg het merg van het vanillestokje, het uitgeschraapte vanillestokje, limoensap en suiker toe. Verwarm dit al roerend totdat de suiker is opgelost. Haal het stokje uit de pan en schenk de siroop over de ananas parten en laat dit een half uurtje marineren.

Als de BBQ niet meer al te heet meer is kun je de ananasparen er op leggen. Grill ze ca. 3 minuten aan beide kanten totdat er mooie grillstrepen ontstaan. Serveer de warme ananas met een bolletje ijs en wat munt.

Lekker en gezond eten. Eet smakelijk! Op zoek naar nog een lekkere en gezonde maaltijd? Lees dan onze blog Lekker eten, gezonde voeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *