gezonde sport snacks

Gezonde sport snacks

Je kent het misschien wel. Je wilt gaan sporten maar je hebt geen tijd of mogelijkheid voor het maken of nuttigen van een uitgebreide sportmaaltijd. Wat doe je dan? Je gaat nog snel even snacken. Wellicht een Snelle Jelle, een mueslireep of een Wasa Sandwich. Veel van dit soort snacks zijn echter calorierijk, te zout of bevatten veel suiker of verzadigd vet. Snacken voor, tijdens of na het sporten is geen probleem, maar doe het dan wel gezond. Kortom, ga voor gezonde sport snacks.

Wat zijn gezonde sport snacks?

Om te bepalen wat een gezonde sport snack is kun je de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum gebruiken. In de Schijf van Vijf staat:

  • Veel groente en fruit
  • Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst
  • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
  • Genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
  • Een handje ongezouten noten
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
  • Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie

Gezonde sport snacks zijn rijk aan mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Aan de hand van de Schijf van Vijf heeft Disinall enkele gezonde sport snacks afgeleid die je met name voor en tijdens het sporten kunt eten:

Banaan

Naast dat een banaan veel krachtige voedingsstoffen bevat, heeft een banaan ook veel gezondheidsvoordelen. Zo helpen de kalium en de magnesium in de banaan bij het verlagen van de bloeddruk. Een middelgrote banaan bevat 99 calorieën.

Studentenhaver

Studentenhaver is een naam voor een noten-vruchtenmix met pinda’s, hazelnoten, amandelen en rozijnen. Door de mix van verschillende noten krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Een portie studentenhaver van 25 gram bevat 129 calorieën.

Gedroogde vijgen

Vijgen zitten vol vezels en bevatten hierdoor minder koolhydraten dan ander fruit. Als je zoet én gezond wilt, kies dan voor vijgen. Een portie gedroogde vijgen (5 stuks) bevat 130 calorieën.

Appel

Een groot deel van de vitamines en mineralen van een appel zit een in de schil. Het is dan ook aan te raden de appel met schil op te eten. Aangezien er vaak bestrijdingsmiddelen op een appel worden gespoten, is aan te raden om de appel eerst goed af te spoelen met water. Appels zitten boordevol vitamine C, A en flavonoïden en kleine hoeveelheden fosfor, ijzer en calcium. Appels zijn een bron van kali, dat de gezondheid van het hart bevordert. Een middelgrote appel bevat 79 calorieën.

Graanproducten

Graanproducten, zoals volkorenbrood, crackers of rijstwafels kunnen prima als tussendoortje. Ze leveren veel vezels, complexe koolhydraten en geven snel een vol gevoel. Beleg ze bijvoorbeeld met kipfilet, waarin veel eiwit zit.

Water

Het is belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken en in het bijzonder voor, tijdens en na het sporten. Als je te weinig water drinkt wordt je bloed stroperig. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed naar je spieren worden afgevoerd. Ook zorgt water voor een stabiele lichaamstemperatuur. Water kun je lekker op smaak brengen met bijvoorbeeld citroen, limoen of munt.

Veel plezier bij het sporten en snack smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *