Yoga gezond? Ja, hoor je de beoefenaars meteen zeggen. In Nederland doen naar schatting 558.000 mensen aan yoga. Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Tegenwoordig zoekt yoga een evenwicht tussen lichaam en geest door gebruik te maken van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie. Yoga gezond? Waarom?
Flexibiliteit
Veel van de yogahoudingen rekken je spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn. Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten. Als je met regelmaat yoga beoefent, worden de gewrichten steeds flexibeler.
Kracht
Yoga zorgt ook voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren. Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.
Houding
Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding, door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door yoga te beoefenen ben je jezelf ook beter bewust van je houding, hierdoor kun je hem zelf aanpassen.
Ademhaling
Yogahoudingen gaan gepaard met ademhalingsoefeningen. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. De meeste vormen van yoga gebruiken een diepe lange ademhaling, hierdoor blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen.
Stress
Veel mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie. Bij sommige vormen van yoga proberen beoefenaars door meditatie de gedachten ‘leeg’ te maken, om op die manier tot rust te komen. Andere vormen van yoga zorgen voor rust in het hoofd door met de gedachten bij de ademhaling te blijven.
Concentratievermogen
Het is moeilijk te bewijzen of het zo is, maar veel yogabeoefenaars zeggen zich beter te kunnen concentreren na een yogales.
Aandoeningen
Yoga versterkt het immuunsysteem en heeft voordelen voor mensen met verschillende aandoeningen of klachten. Mensen met hartklachten en een te hoge bloeddruk hebben baat bij yoga, omdat het de bloeddruk verlaagt. Yoga kan ook symptomen van diabetes en reuma verlichten, waardoor ook voetklachten, zoals voetschimmel en kalknagels (schimmelnagels) verminderen.
Volg Disinall ook op Instagram.
Mijn ervaring met yoga is, dat ik het toepas in mijn dagelijkse leven, het is goed voor je lijf en geest en het houdt mij in balans in deze hectische wereld, zonder dat het zweverig wordt. Laetitia