slippers

Slippers op het werk taboe

De zomermaanden met hogere temperaturen zitten er weer aan te komen. Lekker in je korte broek met je slippers aan in de tuin, maar hoe zit dat op je werk? Het AD deed onderzoek. Een zomerse dag met 25  ̊C is voor werkend Nederland geen reden om je korte broek of rok uit de kast te trekken, vindt 48% van de lezers. En die slippers kun je al helemaal thuis laten, zegt 65%. Zeker als je last hebt van voetschimmel.

Wat is op een zomerse dag onacceptabel op de werkvloer?

39% Korte broek/rok en slippers

21% Slippers

7% Korte broek/rok

33% Ik vind zomerse kleding wel kunnen

Volgens onderzoek van Nationale Vacaturebank (uit 2014) mag 66% van de Nederlanders zelf bepalen wat ze dragen naar hun werk. Bij een kwart moet iedereen een bedrijfsuniform, pak of mantelpak dragen. Bij 9% is dat alleen het geval voor bepaalde functies, zoals sales of directie. Maar juist voor die 66% gelden er ongeschreven regels als het gaat om kledingetiquette op de werkvloer.

Te bloot

Maar wat heeft een deskundige hierover te zeggen? Hanneke Kolkman is adviseur in professionele presentatie. ”Als het warm is, heb je de neiging zo min mogelijk aan te trekken om het de hele dag goed te kunnen uithouden. Het gevolg is dat je geen professionele uitstraling meer hebt. Hoe meer bloot, hoe minder zakelijk. En het is al gauw te bloot. Blote schouders, blote benen, slippers of sandalen, een royaal decolletĂ©; dat kan op de meeste werkvloeren niet.”

Wat wel en niet acceptabel is op je werk hangt sterk af van het bedrijf waar je werkt en van je functie, zegt Kolkman. ”Zo is er verschil tussen de financiĂ«le wereld en een vakbond. Dat zijn totaal verschillende culturen, waar andere dresscodes gelden. Verder is de kleding die je draagt ook afhankelijk van de functie.”

Felle kleuren ogen over het algemeen minder zakelijk dan zachtere kleuren. Toch kan een krachtige kleur als fuchsia of turkoois een pittige, opvallende Ă©n professionele uitstraling geven. Zie bijvoorbeeld presidentsvrouw Michelle Obama. Een jurkje of rokje tot de knie, kan soms prima en is echt niet warmer dan een korter exemplaar.

Mannen

Voor mannen is goed gekleed gaan vaak makkelijker dan voor vrouwen, vindt de adviseuse. ”Mannen, hoe warm het buiten ook is, horen in een formele organisatie in pak te verschijnen. Bij vrouwen zijn de regels iets minder duidelijk. Zij hebben meer vrijheid, waardoor het voor hen lastiger te bepalen is wat wel en niet kan.”

Bij twijfel, zegt Kolkman: beter overdressed dan underdressed. ”Je kunt het beste bedenken met wie je die dag een afspraak hebt en je dan vergelijkbaar met die persoon of iets netter kleden. Herkenning is prettig voor beide partijen, maar als je niet zeker weet hoe de ander gekleed gaat, scoor je altijd beter wanneer je iets overdressed bent.”

Met (te) weinig kleding aan naar kantoor is sowieso geen optie, vindt Kolkman. Je kunt het beter in de luchtige stoffen zoeken. ”Natuurlijke materialen als katoen, dunne wol, linnen en zijde ademen goed en zijn daardoor het luchtigst. In synthetische stoffen als acryl, nylon en polyester ga je sneller transpireren.” Het is alleen opletten geblazen met een linnen pak, dat ziet er volgens haar snel kreukelig en rommelig uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *